Pages

Thursday 21 November 2013

PUDING ROTI

Assalamualaikum...

Saja la nak bgtau, aritu aku tetiba plak teringin nak buat puding roti. Dok lalu pi balik pi balik kat dapug tu nmpak roti gardenia x terusik. Ish..bnyak lg nih.. Nanti xpired cmtu ja kan. Manalah tau kot2 HAMPA semua yg tak pernah buat puding roti nak try buat. Bukan apa, kalau hampa nak tau, ni pertama kali aku buat hihi.. (Nampak sgt kan aku ni x bijak memasak kan huhuhu).. Campug dengan penyakit M lagi.. hihi (Penyakit M tu MALAS laa..).. Resepi paling mudah aku rasa la..


Sebelum buat puding roti ni aku haruslah google dlu kan hihi.. So bnyaklah blog2 yg aku tgk. Ada yg guna susu cair, ada yg guna susu dalam kotak, ada yg letak telur, ada yg tidak, ada yg guna butter, ada yg guna majerin haaaaaa... so, ikut citarasa hampa la nak guna bahan yg mana. Cara masak pun ada 2 yg aku baca. Kukus @ bakar. Ikut suka la nak bakag ka kukuih na. So, aku pun decide bahan2 ni yg aku nak guna utk buat puding roti :) Ehh sebelum tu, aku usya dulu pelengat (bekas nak masak puding tu) besar mana. Sbb nanti aku nak bajet bahan2 hihi..

So, aku guna pelengat yg sederhana ja. Lebih kurang besag tin susu tepung yg besar tu.
Ok, bahan2 yg aku guna.



- Roti dalam 7 keping  (jenama apa pun bleh) sbnagnya ikut suka hampa nak guna brapa keping pun janji x terkeluag dari pelengat tu sudah.. Ada yg potong kecik2, ada yang carik2 ja. Ada jgk yg ketak sekeping2 terus. Aku carik2 ja letak

- Telur 2 biji
- Esen vanila (1 camca kecik)
- Gula (4 camca besag)
- Susu kotak (aku guna dutch lady :) 2 cawan
- 1 kotak kismis (ikut suka nak guna semua atau sikit) bleh ja cmpug ngan kurma, ceri
- Planta (untuk sapu ja)

Cara buat dia no.

- Sapu pelengat dengan planta (sbb aku nak bakag puding ni). Sapu la semua bahagian.
- Aku sapu roti tu dengan planta (bhgian ataih ja) pastu aku carik2 kan dia. Ada org cairkan butter, pastu tuang ja atas roti yg dh disusun.
- Roti yg dicarik tu hampa susun la dlm pelengat tu. (susun ja bg penuh). TAPI aku selang selikan ngan tabur kismis atas roti tu. Kiranya ada la dlm 2,3 layer roti yang aku selang seli tabug kismis tu. 




- Pukul telur + esen vanila + gula. Pukul smpai gula tu agak2 hancug la ye.
- Masukkan susu dalam bahan yg 'dipukul' tadi (kacau bg sebati)
- tuang la bahan tadi atas roti yg dh disusun tadi
- Bakar guna suhu 180 selama lebih kurang 30-35 minit. (aku suka bakag sbb nnti bila makan masa panaih2 rasa rangup pada atas puding tu :). Kalau nak garing lagi, tambahlah brapa minit lg..

Sebenangnya, utk makan ngan puding roti ni ada sos kastard yg perlu dibuat. Tapi memndangkan bila aku rasa puding ni dh cukup manih manis, so aku decide x nak buat sos tu hihihi. (dasar M sgt kan hahahaha)... Tapi mmg dh sedang2 elok ja rasa manis dia :)
So, untuk sos uols cari sendiri la ye. Maaf no :)






Tadaaaaaa.... Dah siap dibakar. Sedap makan panas2, sebab terasa garing roti yg dibakar :)



No comments:

Post a Comment